Narke Nkantu 1

Narkè 'Nkantu

IGP (Indicazione Geografica Protetta) Terre Siciliane

Grapes used: Nero D'Avola (50%) - Syrah (50%)
The grapes are placed exclusively in trays after harvesting.
Harvest: Early September
Bottling: Various batches.
 
FERMENTATION
Method: Maceration in stainless-steel fermenting vats.
Temperature: 28°C.
Duration:  3 - 4 days
Malolactic: Yes.

TASTING NOTES
An attractive monovarietal Nero d'Avola.
Lively fragrance, fresh and fruity on the palate.
 
ACCOMPANIMENT
Best drunk when young, it works well in combination with any dish and is also excellent on its own, outwith mealtimes.

 

avola-syrah uva

Syrah: Originally from the Rhode Valley, it is considered one of the noblest vine varieties both for its longevity and for the scent of its wines. In Italy, Sicily it’s the region where this vine variety prospered the most. It usually undergoes the vinification process both alone or mixed with Nero d’Avola.

Nero d'Avola: Considerato il più siciliano dei vitigni autoctoni è anche il più conosciuto e richiesto in tutto il mondo. La sua presenza nell'isola risale ai Fenici, ma furono i Greci ad iniziarne la coltivazione. E' coltivato in tutta l'isola, ma sono i vigneti della Sicilia occidentale a esprimere un aroma mediterraneo ricco di note fruttate e speziate.