Quattro Canti Nero 1

Quattro Canti Syrah - Nero d'Avola

DOP (Denominazione ad Origine Protetta) Sicilia

Grapes used: Syrah (50%) - Nero D'Avola (50%)
Yield per hectare: Syrah 90 quintals - Nero D'Avola 100 quintals.
Harvest: Syrah in the first week of September and Nero D'Avola in the last week of September.
Bottling: Tow batches.
 
FERMENTATION
Method: Crushing and de-stemming followed by about 10 days of maceration with the must.
Temperature:  Start at 18°C and finishes at 28°C.
Refinement: French oak barrels.
Malolactic: Yes.
Ageing potential: A wine that lends itself to improvement over time, up to 7-8 years after harvest.
 
TASTING NOTES
Colour: Deep and intense with violet tones.
Aroma: Delicate notes of black currants, raspberries and other red fruit, almonds and hazelnuts with balsamic hints of mint and spices.
Palate: Thick and robust. Full-bodied flavour accompanied by tannins which are hard, noble and enveloping all at once.
avola-syrah uva

Nero d'Avola: Considerato il più siciliano dei vitigni autoctoni è anche il più conosciuto e richiesto in tutto il mondo. La sua presenza nell'isola risale ai Fenici, ma furono i Greci ad iniziarne la coltivazione. E' coltivato in tutta l'isola, ma sono i vigneti della Sicilia occidentale a esprimere un aroma mediterraneo ricco di note fruttate e speziate.

Syrah: Originaria della Francia è considerata una delle uve rosse più nobili sia per la longevità sia per il profumo dei suoi vini. In Italia è la Sicilia la regione che ha saputo meglio interpretare questo vitigno, ottenendo vini morbidi e di gran classe, molto richiesti dal mercato internazionale.